Sanat Terapisi, uzman bir psikolog eşliğinde bireysel terapilerde ve grup çalışmalarında kullanılan bütüncül bir yöntemdir. Kişinin duygu ve düşüncelerini sanatın farklı yolları ile açığa çıkarıp kendisini ifade etme alanı sağlar. Bu yollar arasında resim, fotoğraf, müzik, seramik, edebiyat yer alabilmektedir. Sanat terapisinde yalnızca sözlü ifadeden farklı olarak duyusal, algısal, kinestetik ve sembolik yollarla dilin sınırlarını aşmaya yardımcı olacak kanallardan faydalanılır. Görsel ve sembolik ifade, deneyimlerin dile getirilmesine yardımcı olur.

İnsanın kendini ifade etmesi çoğu zaman zor olabilmektedir. Travmalarını, zayıflıklarını, kırgınlıklarını, bastırılmış duygu ve düşüncelerini ifade etmek kişiyi zorlarken terapi sürecinde direnç oluşumlarına kapı aralayabilmektedir. Sanat terapisi ise bu süreçte kişinin bilinçdışına yolculuk yapmasını sağlayarak bu tarz duygu, düşünce, davranışları kişinin dışa vurmasına fırsat tanır.
Terapist ve danışan, bu süreçte iş birliği içerisinde yer almaktadır. Amaç kişinin iş, aile, toplum, bireysel yaşantısında daha verimli ve işlevsel bir hale gelmektir. Sanat terapisi bu dönüşümü yaratıcılık ile ortaya çıkarmaktadır. Sanatın ve terapinin iyileştirici gücü bu süreçte devreye girmektedir.
Sanat terapisinden faydalanılabilecek bazı psikolojik problemler ve durumlar aşağıda verilmiştir:
- Dönemsel (ergenlik gibi) sorunlar
- Kaygı
- Depresyon
- Yeme bozuklukları
- Duygusal zorluklar
- Ailevi ve ilişkisel problemler
- Diğer sağlık problemleri ile ilgili psikolojik sorunlar (Örneğin bir hastalıktan dolayı ortaya çıkan kaygı)
- Travma sonrası stres bozukluğu
- Psiko-sosyal problemler
- Stres
- Madde bağımlılığı
Sanat terapisine sadece psikolojik bir rahatsızlık ile mücadele eden kişiler başvurmaz. Bunun yanında günlük hayatta ve ilişkilerinde kendini daha iyi ifade etmek isteyen, duygularının daha çok farkında olmak ve onları daha iyi yansıtabilmek isteyen herkes sanat terapisine başvurup faydalanabilir.
Sanat terapisi için kişinin bir sanatsal alanda uzman veya yetenekli olması beklenmemektedir. Kişi içsel dünyasının dışa vurumunu seans ve atölye sürecinde yaşayacaktır.

PEKİ SANAT TERAPİSİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Sanat terapisi aşağıdaki durumlara yardımcı olur
- Bilişsel ve duyusal motor becerilerinin gelişmesine
- Kişinin anda kalmasına yardımcı olarak duygusal tepkilerini daha iyi anlamasına
- Duygularını daha iyi yönetebilmesine ve ifade edebilmesine
- Bireysel farkındalığı artırarak kişinin kendini keşfetmesine
- Kişinin baş etme kaynaklarını güçlendirmesine ve öz güveninin artmasına
- Kişinin içindeki yaratıcı yönün açığa çıkmasına ve içgörü kazanmasına
- Sosyal becerilerin gelişmesine
- Stresle daha iyi baş etmeye
Kendinizi keşfetme sürecinizde size yol göstermemizi isterseniz bize ulaşabilirsiniz.
